فهرست مطالب
موسسههای فرهنگی هنری، موسساتی هستند که با هدف برآوردن اهداف فرهنگی هنری ایجاد میشوند که برخی از آنها انتفاعی و برخی از آنها نیز غیرانتفاعی هستند. بااینحال، آغاز به کار این موسسات نیاز به اخذ مجوز از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی دارد. به همین دلیل، اگر میخواهید موسسه فرهنگی هنری تاسیس کنید، لازم است از انواع، موضوعات فعالیت و همچنین، شرایط لازم برای ثبت این موسسات آگاه باشید و درنتیجه بتوانید این فرایند را با چالشهای کمتر و در زمان کوتاهتری طی کنید. بنابراین، ما در این مقاله قصد داریم شما را با موسسه فرهنگی و هنری آشنا کنیم و بهاینترتیب به شما در تاسیس این موسسه کمک کنیم.
موسسه فرهنگی هنری چیست؟
اگر سوال شما این است که موسسه فرهنگی هنری چیست لازم است بدانید تمام سازمانها یا موسسههایی حقیقی یا حقوقی که با اهداف فرهنگی و هنری و بهصورت انتفاعی یا غیرانتفاعی تاسیس میشوند، موسسه فرهنگی هنری نام میگیرند. این موسسهها در حوزههای مختلفی ازجمله حوزههای فرهنگی، هنری، سینمایی و مطبوعاتی فعالیت دارند و از سوی دیگر، اجازه تاسیس آنها و فعالیتهای آنها زیر نظر وزارت ارشاد قرار دارد.
مجوز موسسه فرهنگی هنری چگونه صادر میشود؟
همانطور که از نام موسسه فرهنگی هنری مشخص است، این موسسهها میتوانند در حوزههای مختلفی ازجمله سمینارها، جشنوارهها و پژوهشها و آموزشهای فرهنگی هنری فعالیت داشته باشند. ازآنجاییکه این موسسات جزء تشکلهای مردمنهاد محسوب میشوند، برخلاف برخی از موسسهها مثل NGO و تشکلهای مردمی، نیاز به اخذ مجوز از وزارت کشور ندارند.
در مقابل، مجوز موسسه فرهنگی و هنری از سوی وزارت ارشاد صادر میگردد و این سازمان مسئولیت نظارت بر فعالیتهای موسسات فرهنگی هنری را نیز به عهده دارد. علاوه بر این، وزارت ارشاد میتواند در صورت تخلف یا هر دلیل موجه دیگری، مجوز یک مرکز فرهنگی هنری را باطل کند.
انواع موسسات فرهنگی هنری چیست؟
اکنون که میدانید موسسه فرهنگی چیست، لازم است بدانید موسسه فرهنگی و هنری دارای چه انواعی است و این انواع چه تفاوتی با یکدیگر دارند. موسسههای فرهنگی هنری به دو نوع تقسیم میشوند که در ادامه با این انواع آشنا میشوید.
• موسسه فرهنگی هنری تک منظوره: موسسه فرهنگی و هنری تک منظوره موسسهای است که تنها در یکی از موضوعات مربوط به این موسسات فعالیت دارد.
• موسسه فرهنگی هنری چند منظوره: موسسه فرهنگی و هنری چندمنظوره موسسهای است که میتواند حداکثر در ۱۰ موضوع مرتبط با این موسسات فعالیت داشته باشد.
تفاوت موسسه فرهنگی تک منظوره و چند منظوره چیست؟
همانطور که مطرح شد موسسههای فرهنگی هنری شامل موسسات فرهنگی هنری تک منظوره و موسسات فرهنگی هنری چندمنظوره میشوند. در ارتباط با تفاوت موسسه فرهنگی تک منظوره و چند منظوره لازم است بدانید تفاوتهای بسیار مهمی میان این دو موسسه وجود دارد و به همین دلیل، این امر در هنگام اخذ مجوز موسسه فرهنگی هنری اهمیت بسیار زیادی دارد. بنابراین، اگر میخواهید مجوز این موسسات را دریافت کنید در ابتدا لازم است بدانید که چه نوع مرکز فرهنگی هنری مدنظر شماست. درواقع، موسسههای فرهنگی هنری تک منظوره و چندمنظوره از جهت ابعاد زیر با یکدیگر متفاوت هستند:
• تعداد موضوعات فعالیت
• شرایط لازم برای اخذ مجوز ازجمله تعداد اعضای هیئتمدیره
• مدارک لازم برای اخذ مجوز
بنابراین، همانطور که مطالعه کردید، آگاهی از انواع موسسات فرهنگی هنری به شما کمک میکند که از همان ابتدای شروع فرایند اخذ مجوز، اقدامات درست و ضروری را انجام دهید و درنتیجه، نهتنها در وقت و انرژی خود صرفهجویی کنید، بلکه با چالشهای کمتری در مسیر اخذ مجوز موسسه فرهنگی هنری روبرو شوید.
فعالیتهای موسسه فرهنگی هنری
موضوع فعالیت موسسههای فرهنگی هنری شامل دو دسته فعالیتهای عمومی و فعالیتهای خاص میشوند که موسسات فرهنگی هنری تک منظوره از میان این فعالیتها تنها میتوانند یک موضوع فعالیت را انتخاب کنند. این در حالی است که موسسات فرهنگی هنری چندمنظوره میتوانند تلفیقی از موضوعات عمومی و موضوعات خاص را بهعنوان موضوع فعالیت خود انتخاب کنند. در ادامه با موضوعات فعالیت موسسه فرهنگی هنری آشنا میشوید.
فعالیتهای عمومی
همانطور که مطرح شد موسسههای فرهنگی هنری تک منظوره میتوانند از میان فعالیتهای عمومی و فعالیتهای خاص، تنها یک موضوع فعالیت را انتخاب کنند. این فعالیتهای عمومی شامل موارد زیر میشوند:
- جمعآوری و تدوین مطالب، مقالات و ترجمه متنها
- ویراستاری، اصلاح، بهبود صفحهآرایی کتابها، روزنامهها و مجلات، وبسایتها و همچنین، انجام کارهای مرتبط با نشر
- انجام طرحهای مرتبط با تحقیق و فرهنگ و هنر و همچنین، همکاری در این زمینهها و از سوی دیگر، تهیه مستندهایی در مورد موضوعات فرهنگی و هنری
- اجرای سمینارها، همایشها و همچنین، مشارکت در اجرای جشنوارهها و نمایشگاههای فرهنگی هنری
- انجام تحقیقات در زمینه فرهنگی هنری در جهت تحقق بخشیدن فرمایشات مقام معظم رهبری و از سوی دیگر، اجرای سمینارها و کارگاههای آموزشی در این زمینه
- برنامهریزی و اجرای جلسات فرهنگی و هنری و همچنین، معرفی و نقد و بررسی کتابها و نشریات
- تنظیم و ارائه محصولات فرهنگی هنری ازجمله محصولات ادبی، معارف اسلامی و همچنین، انواع فیلمها
- جمعآوری و تدوین فهرست مطالب و همچنین، انجام خدمات در زمینه تنظیم فهرست، نمایهنامه و تهیه مدارک و اسناد فرهنگی هنری
- ارائه راهنماییها در زمینه امور فرهنگی و هنری بهمنظور اجرای پروژهها در این زمینه
- برنامهریزی بهمنظور ایجاد مراکز فرهنگی هنری و اجرای آن
- آشنا ساختن عموم مردم با آسیبهای اجتماعی و اجرا و ارائه راهکارهایی بهمنظور مقابله با این آسیبهای اجتماعی
- انجام تحقیقات در زمینه آسیبهای اجتماعی و ارائه محصولاتی فرهنگی برای مقابله با این آسیبها
- آموزشهای عمومی در زمینههای مختلف ازجمله فن بیان، مهارتهای زندگی، پرورش استعدادها و تواناییهای مرتبط با فرهنگ و هنر، فرهنگ مقاومت، مهارتهای شهرنشینی، مقابله با آسیبهای اجتماعی و مقابله با خطرات فضاهای مجازی
فعالیتهای خاص
همانطور که مطرح شد موسسات فرهنگی هنری چندمنظوره میتوانند علاوه بر فعالیتهای عمومی، فعالیتهای خاص را نیز بهعنوان موضوع فعالیت انتخاب کنند. فعالیتهای خاص مرکز فرهنگی هنری در ادامه مطرح شدهاند.
- مد و لباس: طراحی لباس ایرانی اسلامی و برگزاری نمایشگاهها و جشنوارهها در این زمینه، طراحی و اجرای موزهها و نگارخانههای مرتبط با مد و لباس، ارائه مشاوره در زمینه مد و لباس و همچنین، اجرای کارگاههای آموزشی در این زمینه، تولید تصاویر مرتبط با مد و لباس و از سوی دیگر، طراحی و ساخت ژورنال در این زمینه
- رسانههای دیجیتال: ارائه خدمات نشر انواع محتوا از طریق نشر بر خط، تلفن همراه، پیامک انبوه، کاربرمحور و حاملها
- آموزش: طراحی و اجرای دورههای آموزشی در زمینه مهارتهای آزاد و کاردانش
شرایط تاسیس موسسه فرهنگی هنری چیست؟
بدیهی است تاسیس موسسه فرهنگی مانند تاسیس سایر موسسات نیاز به اخذ مجوز دارد و شما لازم است از سازمان مربوطه، مجوز لازم را دریافت کنید. برای اینکه بتوانید مجوز این موسسه را دریافت کنید، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی چند شرایط را در این زمینه مطرح کرده است. شرایط تاسیس موسسه فرهنگ هنری شامل موارد زیر میشوند:
- تعداد نفرات اعضای هیئتمدیره: اگر میخواهید مجوز موسسه فرهنگی و هنری تک منظوره دریافت کنید، لازم است دو نفر را بهعنوان اعضای هیئتمدیره را انتخاب کنید. در مقابل، اگر میخواهید مجوز موسسه فرهنگی هنری چند منظوره را دریافت کنید، ضروری است سه نفر را بهعنوان اعضای هیئتمدیره انتخاب کنید.
- سن: برای دریافت مجوز مرکز فرهنگی هنری، افراد متاهل باید حداقل ۲۵ سال و افراد مجرد باید حداقل ۲۷ سال سن داشته باشند.
- مدرک تحصیلی: برخورداری از مدرک تحصیلی کارشناسی یا معادل آن
- داشتن سابقه و تجربه در زمینه امور فرهنگی هنری یا ارائه مستنداتی در زمینه فعالیتهای فرهنگی و هنری بهمنظور تایید صلاحیت شما برای اخذ مجوز
- داشتن کارت پایان خدمت یا کارت معافیت از سربازی برای آقایان
- نداشتن هرگونه سوءپیشینه
- دارا بودن از امکانات لازم برای انجام فعالیتهای فرهنگی هنری
شرایط متقاضی تاسیس موسسه فرهنگی هنری چیست؟
اگر متقاضی تاسیس موسسه فرهنگی هنری هستید، لازم است بدانید که بر طبق قانون و ازنظر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، داشتن برخی شرایط برای شما الزامی است. این شرایط عبارتاند از:
- داشتن تابعیت جمهوری اسلامی ایران
- داشتن حداقل ۲۵ سال سن برای افراد متاهل و حداقل ۲۷ سال سن برای افراد مجرد
- نداشتن هیچگونه سوءپیشینه کیفری
- عدم ورشکستگی به تقلب و ورشکستگی به تقصیر
- برخورداری از کارت پایان خدمت یا معافیت از سربازی
- ارائه حداقل مدرک کارشناسی یا معادل این مدرک
- برخورداری از حداقل شش ماه سابقه و تجربه موثر در موسسات فرهنگی هنری چندمنظوره (این شرط یکی از شرایط اختصاصی برای افرادی است که میخواهند مجوز موسسه فرهنگی و هنری چندمنظوره دریافت کنند)
- عدم وابستگی اعضای هیئتمدیره یا هیئت موسس به تشکیلات رژیم سابق و افرادی که علیه نظام جمهوری اسلامی ایران فعالیت دارند
- برخورداری از شرایط و امکانات کافی و مناسب برای تشکیل مرکز فرهنگی هنری (این موضوع توسط وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تشخیص داده میشود)
- صلاحیت علمی و تخصصی همراه با برخورداری از سوابق و تجارب کافی متناسب با موضوع فعالیت (این شرط برای افرادی است که میخواهند مرکز فرهنگی هنری تک منظوره تاسیس کنند)
- داشتن حسن شهرت
مدارک لازم جهت تاسیس موسسه فرهنگی هنری
با توجه به شرایط تاسیس موسسه فرهنگی هنری، برای اخذ مجوز این نوع مراکز نیاز به تهیه برخی مدارک و ارائه آنها به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی دارید. این مدارک عبارتاند از:
• ارائه درخواست تاسیس موسسه فرهنگی و هنری و معرفی مدیرمسئول موسسه
• تکمیل و ارائه پرسشنامه اطلاعات فردی توسط اعضا
• ارائه یک نسخه تایپشده از اساسنامه
• دو نسخه تایپشده از صورتجلسات انتخاب هیئتمدیره و هیئت موسسین
• ارائه یک نسخه کپی برابر اصل شناسنامه و کارت ملی
• تکمیل و ارائه فرم حراست توسط مدیرمسئول و اعضای موسس
• یک نسخه کپی کارت خدمت وظیفه عمومی یا کارت معافیت دائم از سربازی
• درخواست و ارائه اصل گواهی عدم سوءپیشینه کیفری برای همه اعضای هیئت موسس
• ارائه اصل گواهی عدم اعتیاد
• ارائه یک نسخه کپی برابر اصل از آخرین مدرک تحصیلی یا معادل آن (مدرک کارشناسی یا بالاتر)
• ارائه شش قطعه عکس سه در چهار جدید و پشتنویسیشده
• ارائه سوابق و تجارب موثر و مستند در حوزه فعالیت پیشنهادی برای مرکز فرهنگی هنری
هزینه ثبت موسسه فرهنگی هنری چقدر است؟
اگرچه برای اخذ مجوز موسسه فرهنگی هنری نیازی به ارائه مبلغ به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ندارید اما در فرایند تهیه این مجوز نیاز به صرف هزینه خواهید داشت. برای مثال، برای ثبت موسسه فرهنگی در اداره ثبت شرکت نیاز به ارائه هزینه حق ثبت دارید. علاوه بر این، برای اینکه بتوانید از امکانات و تسهیلات تاسیس موسسه برخوردار باشید و این موضوع را به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی دارید نیاز به داشتن مکان و همچنین، تهیه تجهیزات اداری یا آموزشی به این منظور خواهید بود.
وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بسته به اینکه چه موضوع فعالیتی برای موسسه خود انتخاب میکنید، ممکن است از مکان موسسه شما بازدید کند و با توجه به معیارهایی که در نظر گرفته است، نسبت به تایید یا رد مکان اقدام کند. بنابراین، فراهم کردن مکان موسسه و همچنین، توجه به معیارهای وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در این زمینه میتواند هزینههایی را برای شما داشته باشد. سایر هزینههای ضروری برای اخذ مجوز موسسه فرهنگی هنری عبارتاند از:
• هزینه تعیین نام
• هزینه چاپ آگهی تاسیس در روزنامه رسمی
علاوه بر این، برای طی کردن فرایند اخذ مجوز موسسه میتوانید از خدمات موسسه حقوقی تدبیرسازان معین استفاده کنید و بهاینترتیب، در کوتاهترین زمان ممکن و با صرف هزینهای مقرونبهصرفه، موفق به اخذ مجوز مرکز فرهنگی هنری تک منظوره یا چندمنظوره شوید.
جهت دریافت اطلاعات بیشتر در مورد مجوزهای موجود اینجا کلیک کنید
درآمد موسسه فرهنگی هنری چقدر است؟
بدیهی است که نمیتوان رقم دقیقی را برای درآمد موسسه فرهنگی هنری تعیین کرد. بهطورکلی، میزان درآمد موسسه فرهنگی و هنری به عوامل متعددی بستگی دارد که آگاهی از این عوامل به شما کمک میکند در ابتدا تصمیم بهتری برای اخذ مجوز این موسسه بگیرید و بتوانید تا جای ممکن درآمد خود را در این زمینه افزایش دهید. عوامل موثر بر درآمد این موسسات عبارتاند از:
• مدیریت و برنامهریزی
• جذب
• تبلیغات
• شناسایی بسترهای فعالیت
درنهایت، موسسه فرهنگی هنری یکی از موسسات وابسته به وزارت ارشاد است که همانطور که از نامش مشخص است، فعالیت آن در جهت اهداف فرهنگی و هنری است. بنابراین، اگر میخواهید مجوز این موسسه را دریافت کنید، لازم است از طریق وزارت ارشاد و فرهنگ اسلامی اقدام کنید. بااینحال، قبل از هر چیز اطلاع از انواع، موضوعات فعالیت و شرایط تاسیس این موسسات به شما کمک میکند که فرایند اخذ مجوز را سریعتر و راحتتر طی کنید. همچنین، میتوانید در این مورد از موسسه حقوقی تدبیرسازان معین مشاوره بگیرید. به این منظور میتوانید با شماره تلفن ۰۹۱۲۷۷۹۷۱۷۳ تماس بگیرید.
جهت دریافت اطلاعات بیشتر در مورد مجوزهای موجود اینجا کلیک کنید
این موسسات با هدف انجام فعالیتهای فرهنگی و هنری تاسیس می شوند و با توجه به حوزه فعالیت به انواع تک منظوره و چندمنظوره تقسیم میشوند.
مدارک لازم برای تاسیس این موسسات میتواند تا حدی بر اساس نوع موسسه فرهنگی متفاوت باشد. بااینحال، ارائه مدارکی مثل مدرک تحصیلی کارشناسی و بالاتر، گواهی عدم سوءپیشینه و عدم اعتیاد ضروری هستند.
مهمترین تفاوت میان این دو نوع موسسه این است که موسسه تک منظوره تنها از یک موضوع فعالیت برخوردار است اما موسسه چندمنظوره میتواند حداکثر ۱۰ موضوع فعالیت داشته باشد.